raad-til-ungdomsoekonomi
[ finans ][ penge ]

Gode råd til din ungdomsøkonomi

Som ung kan det være svært gennemskue, hvad økonomi egentligt handler om. Du har ikke været vandt til at styre en husstandsøkonomi før, og hvis du lige er flyttet hjemmefra, kan det være en stor mundfuld. Derfor kan det gå galt for unges privatøkonomi. Hvis du som ung tager uheldige økonomiske valg, kan det have konsekvenser i dit voksenliv. Inden du taber modet, har MONEYBANKER listet syv gode råd, så du tidligt kan få styr på din privatøkonomi.

  1. Læg et budget

Selvom det lyder kedeligt, er det grundstenen for en sund økonomi. Budgettet er ikke overflødigt og spild af tid, men derimod et godt redskab, der giver overblik over dine indtægter og omkostninger/udgifter.

Du kan lægge et månedligt budget, da dine indtægter og udgifter kan variere fra måned til måned. Ved at lægge et budget finder du dit rådighedsbeløb, som er de penge, du har til mad, fornøjelser, tøj etc., når dine faste udgifter er betalt.

  1. Lav en opsparing

Ligesom et budget kan lyde kedeligt, kan det også lyde kedeligt at lave en opsparing. Posten ”opsparing” bør du indlægge i dit budget, for med en opsparing kan du lave en ”buffer”, som du kan bruge til uforudsete regninger – eksempelvis reparation af en ødelagt smartphone. Hvis du ikke har uforudsete regninger, kan du glæde dig over, din opsparing vokser og vokser. 

  1. Du har ikke ubetinget adgang til penge

Som ung har du højst sandsynlig et lille rådighedsbeløb. Derfor bør du prioritere og stille spørgsmålet: ”Hvad er vigtigst at bruge penge på?”. Det kan godt være, det er sjovt at bruge penge på drinks i byen, men det er nok mere fornuftigt at bruge pengene på ordenligt mad og toiletpapir. Dermed ikke sagt, du ikke skal have penge til fornøjelser, men fornøjelserne bør du indregne i dit budget.

  1. Undgå impulskøb

Overvej dine køb og spørg dig selv, om du har brug for de sko, du så på dagens strøgtur. Hvis du bruger et par dage på at overveje købet, undgår du impulskøb. Inden du handler, er det en god idé at lave en indkøbsseddel, så du præcist ved, hvad du mangler, og hvad du skal komme hjem med.

  1. Udnyt ungdomsrabatterne

Mange fysiske og online-butikker, seværdigheder og restauranter/caféer tilbyder ungdoms- og studierabatter – især i uddannelsesbyerne, fordi der er kamp om jer som forbrugere. Den 10’er, du sparer, kan virke ligegyldig, men når du har sparet 10 kr. 10 gange, er det pludseligt 100 kr.

  1. Prøv med kontanter

Det lyder old school, men prøv med kontanter i stedet for betalingskort – måske bare i en periode. Med kontanter er det nemt at undgå overforbrug, fordi du kun har de penge, du skal bruge nu og her. Husk at gemme dine kvitteringer, når du betaler med kontanter, så du kan se, hvor du har brugt dine penge og på hvad. Bliver det for besværligt at holde styr på kontanter og kvitteringer, har teknologien heldigvis muliggjort, at du kan følge dine pengestrømme med din banks app eller netbank, og du kan få mange af dine kvitteringer elektronisk via MobilePay-appen. Hvis du beslutter dig for at bruge betalingskort så sørg for, det er uden kredit.

  1. Du kommer langt med sund fornuft

Du har nok hørt dette råd mange gange før. Det er fordi, der er noget om det, og det er en god retningslinje. Som ung kan det være svært at efterleve økonomiske råd grundet de mange fristelser, ungdomslivet byder på, men hvis du bruger din sunde fornuft og tager stilling til ovenstående råd, er du godt på vej.